ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Πολύ συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για τις καρκινογόνες τροφές και το κακό που μας κάνουν. Όταν όμως το ακούς από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Δρ. Νικόλαο Κατσαρό έχει άλλη βαρύτητα!

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές.

Το 30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές απο τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον, είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:

  • Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος
  • Χρωστικές
  • Νιτρώδη, Νιτρικά
  • Κονσέρβες
  • Κρεατικά στα κάρβουνα
  • Αφλατοξίνες
  • Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
  • Ακρυλαμίδη

Αναλυτικότερα πληροφορίες θα βρείτε στο patratora.gr.

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest