φαγητό από καρδιάς

ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

Στο στενάκι της οδού Γερμανικού, στον Κεραμεικό, κάτι αρχίζει να κινείται ενώ μεσημεριάζει. Στο ύψος του αριθμού 18, ο ένας μετά τον άλλον άνθρωποι κάθε ηλικίας καταφτάνουν και στέκονται στην ουρά, έξω από διώροφο νεοκλασικό. «Stelios Philanthropic Foundation-Food from the heart-Φαγητό από καρδιάς» γράφει η ταμπέλα στην πρόσοψη του κτιρίου δράσης του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Χατζηιωάννου.

Από στόμα σε στόμα, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται γνωστό, ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, πως από τον περασμένο Ιούλιο τρέχει εκεί το φιλανθρωπικό πρόγραμμα που εμπνεύστηκε και υλοποιεί ο ιδρυτής της «easyJet» και του ομίλου «easyGroup», Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, για τη δωρεάν διανομή φαγητού, χωρίς διακρίσεις, σε κατοίκους της Αθήνας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, Ελληνες κι αλλοδαποί, χριστιανοί ή και γυναίκες με μαντίλα, λευκοί ή έγχρωμοι, εργαζόμενοι ή άνεργοι, ακόμα και μανάδες με μωρό στο παιδικό καρότσι, κοντοστέκονται στο κατώφλι της εξώπορτας, όπου φύλακας ασφαλείας ρυθμίζει την ομαλή σειρά.

Μετά από λίγα λεπτά αναμονής, με την ονομαστική κάρτα δικαιούχου ανά χείρας, καθένας από τους προσερχόμενους παίρνει στα χέρια του ένα ή και περισσότερα σάντουιτς με ζαμπόν-τυρί, συσκευασμένα, με ημερομηνία λήξης.

Στην έξοδό τους, αρκετοί είναι αυτοί που κάθονται στα απέναντι σκαλοπάτια για να γευτούν επιτόπου αυτό το κολατσιό. Αλλοι, πάλι, ηλικιωμένοι και νεώτεροι, το βάζουν σε σακούλα ή στην τσάντα τους, να το πάρουν σπίτι.

Κανένα δικαιολογητικό, κανένα οικονομικό ή κοινωνικό κριτήριο, δεν απαιτείται για να συμπεριληφθεί κάποιος στους δικαιούχους του μικρού αυτού γεύματος. Για σκοπούς εσωτερικού ελέγχου κι αποτελεσματικής διαχείρισης της διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει απλά να εγγραφούν στη σχετική λίστα.

Να συμπληρώσουν μια αίτηση εγγραφής με το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και τον αριθμό τηλεφώνου τους, να προσκομίσουν μία φωτογραφία τους και την Αστυνομική Ταυτότητα ή το Διαβατήριό τους. Με την εγγραφή τους αυτή, την πρώτη ημέρα παίρνουν κι από ένα τοστ. Την επομένη, όταν πια βγει η κάρτα τους, λαμβάνουν στο εξής από δύο για τον εαυτό τους ή και για καθένα από τα εγγεγραμμένα μέλη της οικογένειάς τους.

Σήμερα, από τους περίπου 1.200 εγγεγραμμένους δικαιούχους (οι μισοί γράφτηκαν το πρώτο δίμηνο), γύρω στους 800-850 προσέρχονται σε καθημερινή βάση. Με άλλα λόγια, ημερησίως φεύγουν τουλάχιστον 1.600 σάντουιτς. «Αισθάνομαι ικανοποίηση για τη στήριξη που παρέχουμε και την ανταπόκριση του κόσμου» δηλώνει ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου.

«Αλλά ταυτόχρονα στενοχώρια, για το γεγονός ότι τέτοιου είδους προσπάθειες αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος στην Αθήνα του σήμερα. Γεννήθηκα στην Αθήνα και σίγουρα έχουμε δει και καλύτερες μέρες. Η καλύτερη είδηση θα ήταν μια μέρα στο όχι τόσο μακρινό μέλλον να μην μας χρειάζονται πλέον.

» Θα είναι μεγάλη χαρά, μια μέρα να μην έρθει κανένας και να το κλείσουμε. Μέχρι τότε, όμως, θα είμαστε εκεί, να βοηθάμε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Θα εξακολουθήσουμε και να επιχορηγούμε προγράμματα που διαμορφώνουν μια καλύτερη καθημερινότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.»

Αναζητούνται νέα σημεία διανομής στην Αθήνα

Η πρωτοβουλία «Φαγητό από καρδιάς» χρηματοδοτείται από το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, πιλοτικά για ένα έτος, από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015.

Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά αρχικά στην Κύπρο, στην έδρα του Stelios Philanthropic Foundation στη Λεμεσό, τον Μάιο του 2013, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Σήμερα, στην Κύπρο η δράση αυτή αριθμεί συνολικά τέσσερα σημεία διανομής (τρία στη Λεμεσό, ένα στη Λευκωσία), όπου συνολικά έχουν μοιραστεί σχεδόν 300.000 σνακ.

O ίδιος ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου βρέθηκε στην Αθήνα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, βοήθησε τότε και στη διανομή του καθημερινού σνακ σε εκατοντάδες πολίτες. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την περαιτέρω υποστήριξη της δράσης, ότι δηλαδή θα ανοίξουν και νέα σημεία διανομής στην Αττική.

«Βλέποντας τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, θέλω να βοηθήσω στην επέκταση του προγράμματος στα Δυτικά Προάστια και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, μέσω της μεθόδου του franchise» είπε.

«Καλώ, λοιπόν, σε αιτήσεις ενδιαφέροντος από συνανθρώπους μας που θέλουν να βοηθήσουν την κοινωνία, αλλά και έχουν ανάγκη να απασχοληθούν, αποκτώντας ένα μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 1.500-2.000ευρώ, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τη ζήτηση» ανέφερε.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με όλα τα παραστατικά της εφορίας, να διαθέτουν κατάλληλο χώρο (το σπίτι τους ή ένα άδειο κατάστημα) για τη διανομή του φαγητού, να έχουν γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και Αγγλικών.

Το Stelios Philanthropic Foundation θα τους προσφέρει όλη την υλικοτεχνική υποδομή (ηλεκτρονικό υπολογιστή για τις αιτήσεις, εκπαίδευση στο πρόγραμμα, ψυγεία για τη φύλαξη των τροφίμων και τα τρόφιμα που παράγονται σε κεντρικό εργοστάσιο και παραδίδονται καθημερινά), καθώς και ένα μηνιαίο εισόδημα στον ελεύθερο επαγγελματία για τη λειτουργία του κέντρου διανομής (αιτήσεις ενδιαφέροντος στο e-mail: mikaela.chronopoulou@easygroup.co.uk).

Το προφίλ του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Χατζηιωάννου

Το Stelios Philanthropic Foundation αποτελεί μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό ίδρυμα που στοχεύει στη διοχέτευση πόρων, στην ενίσχυση και στην κινητοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την εκπαίδευση, το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της εκπαίδευσης το Ιδρυμα παρέχει υποτροφίες σε νέους, κυρίως από την Ελλάδα και την Κύπρο, για τα Πανεπιστήμια London School of Economics για πτυχίο και Cass City University of London για μεταπτυχιακό.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Cyprus Marine Environment Protection Association, υποστηρίζει τη δράση της WWF και έχει δημιουργήσει το Stelios Environmental Centre in Pedoulas. Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, τέλος, το Ιδρυμα έχει θεσμοθετήσει ετήσια Βραβεία Επιχειρηματικότητας, σε Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Μονακό, χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Πέτρος Στεφανής

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest