θετική εκπαίδευση σκύλων

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Συζητώντας με πολλούς κηδεμόνες σκύλων διαπίστωσα πως όλοι εκφράζουν τις ίδιες απορίες.

Πρέπει να τον μαλώνω; Μήπως πρέπει να του βάλω πνίχτη; Πρέπει να του ρίχνω και καμιά; Μήπως είναι κυριαρχικός;

Αν αναλογισθούμε το τρίπτυχο Σχέση – Κοινωνικοποίηση – Εκπαίδευση βλέπουμε ότι στην κορυφή βρίσκεται η σχέση που έχουμε με το σκυλί μας. Άρα όταν επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγξουμε, δηλαδή θα εκπαιδεύσουμε ένα σκύλο, θα πρέπει να το κάνουμε με γνώμονα την διατήρηση και ενδυνάμωση της καλής σχέσης μαζί του.

Τι συμβαίνει όταν ασκούμε βίαιες μεθόδους, δηλαδή χρήση πνίχτη, φωνές, ξύλο, ή ηλεκτρικό κολάρο;

Οι μέθοδοι αυτοί λειτούργούν ενισχυτικά για όποιον τις ασκεί, δυστυχώς όμως σε βάρος των σκυλιών που υποτάσσονται στην βαναυσότητα. Η συμπεριφορά του ζωντανού ελέγχεται άμεσα αλλά δυστυχώς όχι χωρίς συνέπειες. Η κακοποίηση του είναι ψυχολογική, άλλα και σωματική ταυτόχρονα.

Η τραχεία και η σπονδυλική στήλη του σκύλου μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτες κακώσεις με το τράβηγμα του πνίχτη. Με φωνές και βίαιη συμπεριφορά το στρές του ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας αρνητικά την μαθησιακή ικανότητα, την αυτοπεποίθηση, την υγεία και την εμπιστοσύνη του απέναντι μας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αρνητικών συσχετισμών της τιμωρίας με τυχαία ερεθίσματα (παιδιά, σκυλιά, ανθρώπους). Τα σκυλιά που ελέγχονται κατ’ αυτό τον τρόπο είτε προσπαθούν να διαφύγουν από εκείνον που ασκεί τον έλεγχο και είτε κλείνονται στον εαυτό τους, είτε εκδηλώνουν επιθετικότητα προς χειριστή τους, ή ακόμα και το ερέθισμα που έχουν συνδυάσει με την τιμωρία. Να μην ξεχνάτε πως πάντα υπάρχει ένας θετικός τρόπος για να διδάξουμε το σκύλο, ή να θέσουμε τα όρια.

Κερδίζουμε τον έλεγχο διαχειριζόμενοι όλα αυτά που αρέσουν στο σκυλί μας (φαγητό, λιχουδιές, παιχνίδια, βόλτες, χάδια κ.α) και επιβραβεύοντας τις συμπεριφορές που μας αρέσουν. Καλό είναι να αφήσουμε πίσω τις ξεπερασμένες θεωρίες περί κυριαρχικότητας και διδάσκουμε στα σκυλιά μας ό,τι θέλουμε με θετικές μεθόδους. Σίγουρα θα χρειαστούμε υπομονή, επιμονή, αγάπη και τις γνώσεις που μπορεί να προσφέρουν οι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων.

«Δεν μπορούμε να επιλέξουμε έναν τρόπο ζωής όπου να μην υπάρχει έλεγχος. Μπορούμε μόνο να αλλάξουμε τις συνθήκες που ασκούν έλεγχο.» B.F. Skinner

Γιώργος Κυριακού – θετική εκπαίδευση σκύλων

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest