ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΟΦΗ

Ο φωτισμός από την οροφή αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για ένα σχεδιαστή φωτισμού, ή ακόμα και τον ιδιοκτήτη μιας κατοικίας. Σε ιδανικές συνθήκες, ο σχεδιασμός φωτισμού γίνεται στο στάδιο της κατασκευής, ή ανακαίνισης μιας κατοικίας, άλλα σε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση πρέπει να παρέμβουμε δημιουργικά και να δώσουμε νέα στοιχεία, που θα κάνουν τον χώρο πιο λειτουργικό κι ευχάριστο.

Αρχίζοντας από τα βασικά, αυτό που πάντα θέλουμε να πετύχουμε σαν φωτιστικό αποτέλεσμα είναι ο μαλακός, διάχυτος φωτισμός, σε συνδυασμό με τα σημεία που χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ένταση και διαφορετικό χαρακτήρα φωτισμού. Τα μέσα που μας δημιουργούν διάχυτο φωτισμό από την οροφή είναι φωτιστικά που εφάπτονται στο ταβάνι, όπως οι πλαφονιέρες ή ο κρυφός φωτισμός, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται περιμετρικά του χώρου ή σε νησίδες φωτός στο κέντρο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο κρυφός φωτισμός υποκαθιστά τα φωτιστικά οροφής και άλλες φορές τα συμπληρώνει. Αρκετές φορές και με τις κατάλληλες βελτιώσεις, ο κρυφός φωτισμός μπορεί να μετατραπεί από μόνος του σε ένα πολύ ενδιαφέρον φωτιστικό οροφής. Συνδυαστικά, μπορεί να λειτουργήσει με σχεδόν αόρατα χωνευτά φωτιστικά, που θα φωτίζουν από την οροφή προς καθορισμένα σημεία του χώρου.

Προχωρώντας στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης φωτιστικής ατμόσφαιρας από την οροφή, θα χρησιμοποιήσουμε πάντοτε και τα κρεμαστά φωτιστικά. Με ανάρτηση από συρματόσχοινο ή αλυσίδα, μονόφωτα ή πολύφωτα, τα κρεμαστά φωτιστικά είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν στο χώρο με την αισθητική και τη λειτουργικότητά τους. Τοποθετημένα στο κατάλληλο ύψος και με τη σωστή αναλογία όγκου και υλικών κατασκευής, τα κρεμαστά φωτιστικά οροφής θα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για να φωτίσουμε την τραπεζαρία, το τραπέζι του φαγητού ή το πάσο της κουζίνας αλλά και το υπνοδωμάτιο ή τον προθάλαμο.

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest