ΚΟΝΤΡΑ APPLE – FBI

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του FBI, καθώς η APPLE ζητάει να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το πως κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone του δράστη του Σαν Μπερναντίνο χωρίς τη βοήθειά της.

Όπως έγινε γνωστό η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone του δράστη του Σαν Μπερναντίνο και να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του, χωρίς την έγκριση της Apple. Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του FBI η υπηρεσία με τη βοήθεια «εξωτερικού συνεργάτη» κατάφερε να βρει έναν πιθανό τρόπο για να αποκτήσει πρόσβαση στο κινητό του Σαίντ Φαρούκ.

Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έκπληξη των δικηγόρων της εταιρίας κολοσσού και είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ακροαματική διαδικασία που ήταν προγραμματισμένη την Τρίτη για τη διαμάχη που έχει με την Apple για το ξεκλείδωμα των κινητών των δραστών του μακελειού στο Σαν Μπερναντίνο.

Το ανώτατο δικαστήριο, μετά το γραπτό αίτημα του FBI, πάγωσε την υπόθεση μεταθέτοντας την ακροαματική διαδικασία για τις 5 Απριλίου, έως ότου δηλαδή διαπιστωθεί ότι η μέθοδος που προτάθηκε στο FBI είναι επιτυχής και μπορεί να δώσει πρόσβαση στα κλειδωμένα δεδομένα του iPhone 5C του υπόπτου, που είναι στην κατοχή του, χωρίς να καταστρέψει πειστήρια.

Τώρα το FBI καλείται να δίνει “λογαριασμό” στην Apple για οτιδήποτε βρει ούτως ώστε η εταιρία να διορθώνει τα κενά ασφαλείας της. Η νέα τακτική του FBI υπόκειται σε ένα σχετικά νέο και ελάχιστα γνωστό κανόνα που απαιτεί από την κυβέρνηση να ενημερώνει την Apple για οποιοδήποτε θέμα ευπάθειας που ενδεχομένως επηρεάζει τις συσκευές της, εκτός κι αν πιστοποιηθεί από αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα αφορά την εθνική ασφάλεια και πρέπει να κρατηθεί κρυφό.

Ο κανόνας αυτός δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα με σκοπό να καθοριστεί εάν τα νέα κενά ασφαλείας θα πρέπει να κρατούνται μυστικά ή να γνωστοποιούνται και δίνει στην κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να ειδοποιεί τις εταιρίες. Αυτός ο κανονισμός όπως είναι φυσικό έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων καθώς η κυβέρνηση δεν γίνεται να επιλέγει μεταξύ ατομικής και συλλογικής ασφάλειας.

Βρίσκοντας τρόπο να παραβιάσουν το iPhone του τρομοκράτη εν τω μέσω δικαστικής διαμάχης χωρίς την συγκατάθεση της Apple, το FBI δίνει στην εταιρία την δυνατότητα να κλείσουν τα κενά στο σύστημα ασφαλείας της καθώς και να κάνουν την δουλειά των μέσων επιβολής της τάξης πολύ πιο δύσκολη.

Το FBI αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις μελλοντικές του κινήσεις.

Πηγή: sofokleousin.gr

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest