αντιμετώπιση της περιοδοντίδας

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Όπως θα ακούσετε να λένε οι οδοντίατροι, η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ούλων που αναπτύσσεται στις ρίζες των δοντιών και στα οστά της γνάθου. Στο αρχικό της στάδιο η περιοδοντίτιδα μοιάζει με την ουλίτιδα, καθώς εμφανίζει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα! Όταν όμως προχωρήσει τα ούλα υποχωρούν και οι ρίζες των δοντιών αποκαλύπτονται, σταδιακά τα δόντια χάνουν τη στήριξη τους και σε προχωρημένο μάλιστα στάδιο μπορεί να πέσουν.

Όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο η περιοδοντίτιδα, η αντιμετώπιση είναι εύκολη καθώς πραγματοποιείται με σωστή στοματκή υγιεινή, τακτικό βούρτσισμα και καθημερινός μεσοδόντιο καθαρισμό.

Συμπληρωματικά μπορεί να γίνει χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων για την περιοδοντίτιδα, ή και gel χλωρεξιδίνης, μειώνοντας το μικροβιακό φορτίο με φαρμακευτικό τρόπο.

Σε περίπτωση όμως που η νόσος προχωρήσει, ο οδοντίατρος θα πρέπει να με βαθύ καθαρισμό των δοντιών και των ριζών τους από μικροβιακή πλάκα και πέτρα, που έχουν συσσωρευτεί σε δυσπρόσιτα σημεία. Η θεραπεία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και απαιτεί 2-4 ραντεβού για να ολοκληρωθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται χορήγηση αντιβιοτικών, τοποθέτηση αντιβιοτικών τοπικά στους περιοδοντικούς θυλάκους ή ακόμη και χειρουργική περιοδοντική θεραπεία και τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος.

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest