εξαγωγή δοντιού

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΝΟΣ ΔΟΝΤΙΟΥ

Τι προτείνουν οι οδοντίατροι να κάνετε μετά την εξαγωγή δοντιού!

Μην φάτε ή πιείτε ζεστά υγρά έως να φύγει η αίσθηση μουδιάσματος για να αποφύγετε τραυματισμούς από δάγκωμα ή έγκαυμα. Όχι έντονες πλύσεις του στόματος, απόχρεμψη, πόση από καλαμάκι για 3 ημέρες ώστε να μην επιβαρυνθεί το τραύμα. Μην τραβάτε πίσω τα χείλια ή τα μάγουλα σας για να δείτε το εσωτερικό γιατί μπορεί να ενοχλήσει την περιοχή της επέμβασης και να αυξήσει της επιπλοκές.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Είναι πολύ σημαντικό την πρώτη ημέρα της επέμβασης να τρώτε κρύα, υδαρή τροφή. Επίσης σημαντικό είναι να μην μασάτε από την περιοχή της επέμβασης για 1 εβδομάδα. Για τις επόμενες 3 ημέρες προτιμήστε μαλακές, θρεπτικές τροφές. Συνιστούμε τυρί cottage, σούπες, αυγό, γιαούρτι, μακαρόνια, ζελέ κλπ. Το είδος της διατροφής σας καθορίζεται από τις προτιμήσεις σας αλλά και από τις δυνατότητες μάσησης που προσωπικά θα έχετε μετά την επέμβαση. Αποφύγετε όξινες και σκληρές τροφές. Πίνετε πολλά υγρά και προσπαθήστε να τρέφεστε καλά.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ: Μια ελαφριάς μορφής αιμορραγία είναι φυσιολογική για αρκετές ώρες μετά την επέμβαση. Είναι φυσιολογικό να βλέπετε μία ροζ απόχρωση στο σάλιο σας. Σε περίπτωση επίμονης αιμορραγίας μην πλένετε το στόμα, τοποθετήστε ένα βρεγμένο σακουλάκι τσαγιού σε μία γάζα στην επίμαχη περιοχή και εφαρμόστε άμεση πίεση στο σημείο για 15-20 συνεχόμενα λεπτά. Διατηρείτε το κεφάλι σας σε όρθια θέση.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΑΛΚΟΟΛ: Μην καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ καθώς αυτά καθυστερούν την επούλωση. Μην καταναλώνετε αλκοόλ εφόσον δέχεστε φαρμακευτική αγωγή.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση ξεκουραστείτε καθώς θα νιώθετε το κεφάλι σας βαρύ. Μην σκύβετε και μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα για 24 ώρες. Όχι έντονη άσκηση για 3 ημέρες.

ΠΡΗΞΙΜΟ: Το πρήξιμο μπορεί να μειωθεί τοποθετώντας μία κρύα κομπρέσα στο πρόσωπο κάθε 20 λεπτά και για 20 λεπτά κάθε φορά για τις πρώτες 24 ώρες. Κρατάτε το κεφάλι σας όρθιο χρησιμοποιώντας μαξιλάρια όταν ξαπλώνετε.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Ακολουθήστε πιστά την φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα τις οδηγίες που θα σας έχουμε δώσει. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε την αγωγή με γεμάτο στομάχι και ένα ολόκληρο ποτήρι νερό. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην λάβετε ασπιρίνη μετά την επέμβαση. Σε περίπτωση που λαμβάνετε αγωγή αντισύλληψης, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει περίπτωση τα αντιβιοτικά να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της.

ΝΑΥΤΙΑ: Για να αποφύγετε την περίπτωση ναυτίας μετά την αναισθησία ή λόγω χρήσης παυσίπονων και λοιπών φαρμάκων, πίνετε υγρά και προσπαθήστε να καταπίνετε όσο λιγότερο αίμα γίνεται. Προσπαθήστε να πάρετε την αγωγή σας μαζί με τροφή και πολλά υγρά. Εάν τα παραπάνω δεν είναι αποτελεσματικά, επικοινωνήστε μαζί μας.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ: Αφού παρέλθουν 24 ώρες από την επέμβαση, κάνετε απαλές πλύσεις με ¼ του κουταλιού του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, 3 φορές την ημέρα ή με στοματικό διάλυμα Therasol ή PlackOut έως να κοπούν τα ράμματα.

Μετά από την περιοδοντική σας επέμβαση, πρέπει να διατηρήσετε κατάλληλη στοματική υγιεινή στην περιοχή της εγχείρησης για να βοηθήσετε στην επούλωση. Μετά από την 2η ημέρα, βουρτσίστε προσεκτικά τα δόντια που δεν βρίσκονται στην περιοχή της επέμβασης. Τα ούλα και τα κάτω μέρη των δοντιών πρέπει να καθαριστούν με μία βρεγμένη γάζα. Μπορείτε να κάνετε χρήση του νήματος απαλά μετά από 2-3 εβδομάδες. Μπορείτε να επανέλθετε σε κανονικό ρυθμό βουρτσίσματος μετά από 3 εβδομάδες.

Μπορεί να προσέξετε ένα λευκό στρώμα γύρω από την περιοχή της επέμβασης, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν έχουμε πάρει μόσχευμα μαλακού ιστού από την υπερώα, μπορεί να σας έχουμε τοποθετήσει νάρθηκα που να καλύπτει την υπερώα σας. Αυτός ο νάρθηκας θα πρέπει να παραμείνει στην θέση του για 48 ώρες. Μετά το πέρας αυτών των ωρών μπορείτε να αφαιρέστε το νάρθηκα, να ξεπλύνετε απαλά και αμέσως να το επανατοποθετήσετε επάνω στην δότρια περιοχή. Μετά από 1 εβδομάδα, αφαιρείτε το νάρθηκα κατά την διάρκεια της νύχτας, για να ενισχυθεί η επούλωση. Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το νάρθηκα τις 2 πρώτες εβδομάδες.

Μετά από περιοδοντική επέμβαση μπορεί να παρουσιαστεί ευαισθησία στα δόντια. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη στοματική υγιεινή και με την χρήση ειδικής οδοντόκρεμας που θα σας προτείνουμε.

ΡΑΜΜΑΤΑ/ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΟΝΙΑ: Τις πρώτες 3-4 μέρες μπορεί τα ράμματα να σας ενοχλήσουν λίγο, διότι καθώς επουλώνεται το τραύμα θα νιώθετε ένα τράβηγμα. Εάν τα ράμματα χαλαρώσουν ή φύγουν μέσα σε 3 ημέρες, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε.

Εάν στο στόμα σας έχουμε τοποθετήσει χειρουργική κονία, μην την αφαιρέσετε. Η κονία θα πρέπει να μείνει στην θέση της για 1 εβδομάδα έστω και αν σας προκαλεί ενόχληση. Εάν η κονία φύγει πρωτύτερα από το επιθυμητό, δεν είναι επείγον αλλά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μας ενημερώσετε.

Θα πρέπει να μας επισκεφτείτε πάλι για να αφαιρεθούν η χειρουργική κονία και τα ράμματα. Μια ώρα πριν σας αφαιρεθούν τα ράμματα μπορείτε να λάβετε ένα παυσίπονο για να ελαττώσετε την ευαισθησία. Εάν χρειάζεστε χημειοπροφύλαξη θα σας ενημερώσουμε για την αγωγή που θα χρειαστείτε μια ώρα πριν την αφαίρεση.

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest