ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΥΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Το αίσθημα του κρύου είναι και κοινό και μερικές φορές ανυπόφορο! Πού οφείλεται όμως αυτό; Κρυώνουμε όλοι το ίδιο; Ποιο ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες στην προστασία του οργανισμού μας;

Προφανώς δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο το κρύο και κατά συνέπεια δεν αντιδρά ο οργανισμός τους το ίδιο. Επίσης δεν κρυώνουν το ίδιο οι άνδρες με τις γυναίκες, οι ενήλικες με τα παιδιά. Κάθε άνθρωπος διαθέτει στο δέρμα του “αισθητήρες” για να αισθανθεί τη ζέστη ή το κρύο. Οι αισθητήρες δεν βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους στα ίδια σημεία και γι’ αυτό άλλοι κρυώνουν περισσότερο στο κεφάλι, άλλοι στα πόδια, στα χέρια, ενώ άλλοι στα αυτιά. Διαφέρει επίσης και ο αριθμός των αισθητήρων από άνθρωπο σε άνθρωπο κι έτσι ο καθένας αντιλαμβάνεται εμπειρικά διαφορετικά τα θερμοκρασιακά δεδομένα.

Η κανονική μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται γύρω από τους 36,4 βαθμούς Κελσίου. Όταν για παθολογικούς λόγους ξεπεράσει τους 42 βαθμούς γίνεται επικίνδυνη και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Το ίδιο ισχύει και όταν κατέβει κάτω από το όριο των 30 βαθμών. Τόσο στην περίπτωση του πολύ υψηλού πυρετού όσο και της υποθερμίας επηρεάζεται άμεσα η θερμοκρασία ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Μία άλλη σημαντική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία σχετίζεται με την αντίδρασή στο κρύο, είναι η λειτουργία της μνήμης. Το σώμα θυμάται πως έχει αντιδράσει παλαιότερα στο κρύο, κι έτσι με κάθε νέο ερέθισμα λειτουργεί αντίστοιχα. Αυτό εξηγεί για παράδειγμα το τρέμουλο του σαγονιού από το κρύο κάθε φορά που οι αισθητήρες δέχονται ένα τέτοιο ερέθισμα. Αμέσως δίνεται εντολή στον εγκέφαλο να κινηθούν οι μύες της περιοχής αυτής γρηγορότερα και κατά συνέπεια να κυκλοφορήσει καλύτερα και γρηγορότερα το αίμα στην περιοχή.

Με την κίνηση των μυών, γενικότερα, ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα ενός ατόμου τόσο περισσότερο μπορεί να διευκολυνθεί μέσω της κίνησης η ροή του αίματος. Οι γυναίκες που έχουν κατά κανόνα μικρότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με τους άνδρες, κρυώνουν συνήθως περισσότερο. Βέβαια, μυϊκή μάζα δεν σημαίνει λίπος, ούτε περισσότερα κιλά. Γι’ αυτό, η λύση στο κρύο δεν είναι ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα . Η λύση για το κρύο είναι μία: συνεχής κίνηση και όχι λιπαρά!

Πηγή: premium.paratiritis.gr

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest