Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη όπως επηρεάζει τα πάντα σε μία γυναίκα, το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά την στοματική της υγεία. Όπως αναφέρουν οι οδοντίατροι, είναι λογικό να παρατηρούν αλλαγές στα ούλα τους κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης. Είναι γεγονός ότι τα ούλα τους φαίνονται πιο κόκκινα και αιμορραγούν όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Όλες αυτές οι αλλαγές αναφέρονται ως «ουλίτιδα εγκυμοσύνης», η οποία μπορεί να ξεκινήσει από τον δεύτερο μήνα της κύησης. Η κατάσταση τείνει να κορυφωθεί γύρω στον όγδοο μήνα, ενώ μετά τη γέννηση του μωρού συνήθως επανέρχονται στην φυσιολογική τους κατάσταση.

Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι πιο συχνή στο μπροστινό μέρος του στόματος. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά της κοινής ουλίτιδας, αλλά μερικές από τις αιτίες είναι διαφορετικές. Όπως για παράδειγμα τα αυξημένα επίπεδα ορμονών. Κατά τη διάρκεια της κύησης το επίπεδο της προγεστερόνης στο σώμα μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερο από το κανονικό, γεγονός που ενισχύει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα. Επίσης, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αντιδρά στα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα.


Για να ελαχιστοποιήσει η γυναίκα τις επιπτώσεις της ουλίτιδας θα πρέπει να βουρτσίζει δύο φορές την ημέρα τα δόντια της και μην παραλείπει να χρησιμοποιεί μεσοδόντια βουρτσάκια. Καλό θα είναι μάλιστα να ελέγχει την υγεία των ούλων κατά την περίοδο αυτή, ενώ επιθετικές θεραπείες, όπως μια περιοδοντική χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να αναβληθούν.

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest