ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΛΙΟΥ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΛΙΟΥ

Το σάλιο ουσιαστικά είναι ένα έκκριμα των μικρών και μεγάλων σιελογόνων αδένων μας. Αποτελείται κατά 99% από νερό και ο,5% από οργανικά και ανόργανα συστατικά.

Η παρουσία του έχει διάφορες δράσεις, όπως για παράδειγμα διευκολύνει τη μάσηση, την κατάποση και την ομιλία, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση λόγω της διατήρησης της λειτουργικής ακεραιότητας των γευστικών κάλυκων.

Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας διότι δρα ως προστατευτικός παράγων κατά της τερηδόνας, της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων της βλεννογόνου του στόματος. Αποτελεί μέρος της άμυνας του οργανισμού κατά των μικροβίων εξαιτίας διάφορων παραγόντων που περιέχει, ενώ συμβάλλει γενικότερα στην διατήρηση της υγείας.

Πέραν της διατήρησης της υγείας λοιπόν, αυτό που επισημαίνουν οι οδοντίατροι είναι ότι το σάλιο μπορεί να παρέχει και σημαντικές πληροφορίες. Δεδομένου ότι μοιράζεται πολλές ιδιότητες  με το αίμα, μελετάται η χρήση του για την ανίχνευση και διάγνωση διάφορων ασθενειών!

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest