ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Γνωρίζετε γιατί η υγεία των ούλων αποτελεί σημαντική παράμετρο της στοματικής μας υγείας;

Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι τα ούλα και οι περιοδοντικοί ιστοί συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους, το φατνίο δηλαδή, συμβάλλοντας έτσι στην άμυνα του στόματος ενάντια σε εξωτερικούς εισβολείς. Επίσης διαμορφώνουν την αισθητική εικόνα του χαμόγελου μας, ενώ μέσω της κυκλοφορίας του αίματος συνδέονται με όλο τον υπόλοιπο οργανισμό, επηρεάζοντας τον, ή ακόμα και επηρεάζονται από αυτόν. Είναι πλέον γνωστό ότι παθήσεις όπως ο διαβήτης, ορμονικές διαταραχές, προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, του θυρεοειδούς, άλλα και αυτοάνοσα νοσήματα σχετίζονται με τις παθήσεις των ούλων, αλλά και αντίστροφα, δηλαδή τα υγειή ούλα επηρεάζουν θετικά τις παθήσεις αυτές. Γι’ αυτό η διατήρηση της υγείας τους αποτελεί σημαντική παράμετρο τόσο της στοματικής υγείας, όσο και της συνολικής υγείας ενός ανθρώπου.

Η ουλίτιδα προκαλείται από τις βακτηριακές αποικίες των δοντιών, που μας είναι γνωστές και ως πλάκα. Όσο οι βακτηριακές αυτές αποικίες τρέφονται με τα σάκχαρα από τα τρόφιμα και τα υγρά που καταναλώνουμε, εκκρίνουν το οξύ, το οποίο αν δεν αφαιρεθεί, θα εξαλείψει τελικά τη φυσική άμυνα των δοντιών μας, των ούλων και του κατώτερου ιστού των ούλων προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες. Αν αυτό δεν θεραπευτεί έγκαιρα προκαλείται η περιοδοντίτιδα, όπου μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την απώλεια των δοντιών.

Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η πλάκα, είναι ο τακτικός επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών που πραγματοποιούν οι οδοντίατροι, σε συνδυασμό με βούρτσισμα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα!

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest