τρίξιμο δοντιών

ΣΦΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

Όπως λένε οι οδοντίατροι, το άγχος μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες βλάβες για την υγεία του στόματος και των δοντιών. Είναι γνωστό και ως βρουξισμός, και αναφερόμαστε στην κίνηση που κάνουμε να σφίγγουμε τα δόντια μας, ή όταν τα γλιστράμε σφικτά μπρός – πίσω. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει ασυνείδητα και ενώ κοιμόμαστε. Αν και δεν θεωρείται επικίνδυνη διαταραχή, προκαλεί βλάβες σε πολλά επίπεδα όπως, δόντια, άρθρωση, μύες, ενώ ως σύμπτωμα προκαλεί μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο της γνάθου, πονοκεφάλους καθώς και μόνιμη βλάβη στα δόντια.

Με την πράξη μας αυτή θίγεται όχι μόνον η δομή του δοντιού προκαλώντας υπερευαισθησία σε χημικούς και θερμικούς παράγοντες, αλλά και σε επίπεδο περιοδοντίου, καθώς προκαλείται ουλίτιδα!

Για την αποφυγή του προβλήματος οι οδοντίατροι συνήθως δίνουν ένα νάρθηκα στόματος για τη διάρκεια του ύπνου, ενώ αν έχει δημιουργηθεί κάποιο θέμα, συνίσταται η αποφυγή σκληρών τροφίμων και η μάσηση τσίχλας. Παράλληλα ένα μασάζ στους μύες του αυχένα και του προσώπου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση και τη μείωση του πόνου. Όπως επίσης και η πόση άφθονου νερού!

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest