ΣΧΕΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΜΕ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΜΕ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό χρώμα δοντιών και δεδομένα θα έχετε ζηλέψει ένα φωτεινό και λευκό χαμόγελο!

Μια απορία που πολλοί άνθρωποι έχουν, είναι το αν σχετίζεται το χρώμα των μαλλιών με το την ομάδα των «τυχερών» που διατηρούν πιο λευκά δόντια…

Το χρώμα των δοντιών λοιπόν, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι είναι εξωτερικοί, όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η στοματική υγιεινή και η τήρηση των καθαρισμών, και κάποιοι είναι εγγενείς, δηλαδή το φυσιολογικό «κιτρίνισμα» των δοντιών με το πέρασμα των χρόνων. Το χρώμα των δοντιών όπως και άλλα χρωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, όπως το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών, είναι καθορισμένα γενετικά!

Υπάρχουν μάλιστα συνδυασμοί που συναντιώνται συχνότερα, όπως για παράδειγμα ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Όλα είναι θέμα αντίθεσης!

Το χρώμα όμως των μαλλλιών και του δέρματος δεν επηρεάζει και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση γενετικά με το χρώμα των δοντιών. Το ίδιο χρώμα δοντιών σε μία ξανθιά και μία μελαχρινή δείχνει διαφορετικό, λόγω της μεγαλύτερης αντίθεσης που κάνουν τα λευκά δόντια με τα σκουρότερα χρώματα του γύρω περιβάλλοντος, δέρμα, μάτια και μαλλιά.

Αν φωτογραφήσετε το ίδιο χαμόγελο και το απομονώσετε και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας και των μαλλιών. Στον κόσμο των χρωμάτων όλα είναι σχετικά και παράγοντες όπως το φως, οι αντανακλάσεις αλλά και το χρώμα του background διαμορφώνουν κατά μεγάλο ποσοστό την τελική αντίληψη του χρώματος που βλέπουμε. Έτσι, τα δόντια στις ξανθιές φαίνονται συνήθως πιο κίτρινα λόγω μικρότερης αντίθεσης με το πιο χλωμό δέρμα, ακόμη κι αν δεν είναι! Με τον ίδιο τρόπο εάν εκμεταλλευτούμε το παιχνίδι της αντίθεσης, χρησιμοποιώντας ένα σκουρότερο χρώμα κραγιόν, πετυχαίνουμε μία “λεύκανση δοντιών” στη στιγμή!

Το κρασί, ο καφές και το τσιγάρο, ωστόσο επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και έτσι το χρώμα του χαμόγελου θαμπώνει τόσο σε ξανθιές όσο και σε μελαχρινές. Τέλος η λεύκανση των δοντιών, είτε αυτή που κάνουν οι οδοντίατροι με LED, είτε στο σπίτι με μασελάκια, επιδρά επίσης με τον ίδιο τρόπο σε ξανθιές και μελαχρινές. Η διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα έχει σχέση πάλι με την αντίθεση των χρωμάτων, και έτσι για να δείξει το χρωμα των δοντιών μιας ξανθιάς το ίδιο λευκό με μιας μελαχρινής, συνήθως χρειάζεται περισσότερες επαναλήψεις ή συνδυασμό λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι, το λεγόμενο power bleaching.

Μοιραστείτε το... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest